67 av 88  

Svenskdroppar

- eller mirakeldroppar ?

Svenskdroppar
är ett gammalt universal-läkemedel som komponerats av en svensk läkare, men som framförallt används i Mellaneuropa.
I Tyskland och Österrike säljs Svenskdroppar - eller Schweden-bitter som de kallas där - på Apotek och i Drogerier. De säljs där ofta i flytande form. I Sverige säljs Svenskdroppar både i flytande form och som torkade örter i bl a Hälsokost-affärer.

Maria Treben

Maria Treben

Med de torkade örterna kan man själv göra Svenskdroppar - en tinktur som enligt österrikiskan Maria Treben kan bota eller lindra de flesta åkommor.
Maria Treben fick som ung i början av 1900-talet ett handskrivet recept av en äldre kvinna som själv tillverkade Svenskdroppar. Maria Treben har därefter tillverkat Svenskdroppar och hjälpt mängder av människor med de mest olikartade problem och sjukdomar.

Svenskdroppar innehåller ett 10-tal torkade örter som hackats och sedan fått dra i alkohol i ett par veckor (se recept nedan).

Recept på Svenskdroppar

Enligt traditionen hittades receptet hos en doktor Samst efter att han 104 år gammal dött vid en rid-olycka. Flera olika recept finns i omlopp. Huruvida Maria Trebens recept är original-receptet ska vi låta vara osagt. Hennes recept (nedan) bygger dock på en gammal handskrift.

Ingredienser i Svenskdroppar:
Aloe= 10 gram
Myrra= 5 gram
Saffran= 0,2 gram
Sennablad= 10 gram
Kamfer= 10 gram
Rabarberrot= 10 gram
Sittverrot= 10 gram
Manna= 10 gram
Theriak venezian= 10 gram
Spåtistelrot= 5 gram
Angelikarot= 10 gram


Örterna fylls i en 2-liters-flaska till-sammans med 1½ liter 40-procentig vodka. Denna tinktur får sedan stå 14 dagar på mörk och varm (20-25 grader) plats.
Flaskan skakas dagligen och innehållet silas efter 14 dagar och hälls upp på mindre flaskor.
Flaskorna förvaras sedan på sval plats och tinkturen är hållbar i flera år. Innan dropparna ska användas är det viktigt att flaskan skakas väl.Vid en läkarkongress i Karlsruhe i Tyskland år 2003 redovisades flera rapporter om Svensk-dropparnas goda effekt. Eftersom bitterämnena i dagens mat är mycket svagare än förr
menade forskarna att Svenskdroppar (Schwedenbitter) kan utgöra en god ersättning för bitterämnen vid matsmältningsproblem, gallbesvär och övervikt (Medizin-Welt).

Mer att läsa om Svenskdroppar finns i Maria Trebens bok (se ovan). Örterna kan köpas i en färdig blandning hos Crearome (www.crearome.se). Vodkan finns hos Systembolaget.

Örtblomman är företaget som funnits i sköna Hälsingland sedan 1995.
Vi erbjuder Grön kunskap och Andlig utveckling.
Mediala konsultationer, Healing, Örtmedicin, föreläsningar och kurser.
Mer information om detta hittar du här på vår hemsida.

Rösånger 206, 825 95 Enånger

Telefon: 0650 - 550374

www.ortblomman.se

MADE BY ohappa