Medelhavsväxt
Lavendel hör hemma runt Medelhavet där den odlas i stora fält (ex i Provence). Men den kan odlas även i Sverige - ända upp till Hälsingland.
Lavendel är en halvmeterhög buske som blommar med blåvioletta blommor mot slutet av juli. Blommorna är fyllda av nektar och doftar mycket gott.
Lavendel har varit känd och odlad i Sverige i flera hundra år - i Uppsala odlades den redan på Linnés tid. På blomsterspråket betyder lavendel lycka. |
|
 |
Lavendelblå blommor
Lavendel växer bäst i kalkrik och rätt mager jord, men gärna på solig plats. Blommorna ät oftast blåvioletta - lavendelblå - , men förekommer även som vita och rosa.
Lavendel är dekorativ som kantväxt i rabatter, men har många fler användnings-områden än så bl a: - som eterisk olja i kosmetika eller i hudcreme - som väldoft i klädkammaren
- som krydda i matlagning och bakning |
Nyttig väldoft
Den eteriska olja som utvinnes ur lavendel-blommorna är bl a sårläkande och lugnande för huden. Den stimulerar hud-cellerna och hjälper hudens egen förmåga att bilda ny vävnad när huden är skadad. Lavendelolja finns i många av ÖrtBlommans produkter.
I aromaterapi (som exempelvis i doftlampor) fungerar lavendeloljan lugnande vid nervositet och oro och i badtillsatser smärtlindrande vid muskel-värk eller reumatiska besvär. |
|
 |
I hushållet
De väldoftande lavendelblommorna kan med fördel torkas och användas i doftkuddar som hängs i linneskåpet eller klädkammaren. Eller varför inte stoppa en doftkudde i fickan!
Eller låt lavendelblommor ingå i ett doft-potpuri tillsammans med andra torkade växter.
Lavendel kan med fördel också användas i matlagningen - färsk eller torkad. Färsk i sallader, torkad som krydda i bröd eller som indegrediens i en marinad. |
Källor: Fytomedicin, Aromaterapi del 1 & 2, Örtmedicin och växtmagi (se Boktips). |
|